یکی دیگر از آش های سنتی ایرانی که بسیار محبوب است و در اکثر شهرهای ایران طبخ می شود، آش دوغ است. این آش بسیار خوشمزه است و در تهیه آن از دوغ، سیر، برنج و... استفاده می شود. برای تهیه این آش، با آشپزی آلامتو همراه باشید. امیدواریم از طعم آن لذت ببرید.
مواد لازم برای 4 نفر
ابتدا نخود را از شب قبل از آماده کردن آش دوغ در کاسه ای بزرگ می ریزیم و تا روی آن آب می گیریم و ۲ الی ۳ بار آب آن را بیرون می ریزیم و مجددا آب روی نخودها می گیریم تا هم خیس بخورند و هم نفخ آن ها از بین برود.
نخود را با آب سرد می شوییم و آبکش می کنیم و در قابلمه ای (که آش دوغ را در آن می خواهیم تهیه کنیم) می ریزیم و روی آن آب می گیریم و اجازه می دهیم تا نخود خوب مغز پخت شود و پس از پخت کامل نخود، زیر شعله را کم می کنیم.
در قابلمه ای کوچک آب می ریزیم و کمی نمک به آن اضافه می کنیم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب زود به جوش بیاید و آنگاه برنج را می شوییم و داخل آب در حال جوش می ریزیم.
پس از مدتی امتحان می کنیم ببینیم برنج کاملا پخته یا نه؛ اگر پخته بود آبکش می کنیم و به قابلمه نخود اضافه می کنیم و درب قابلمه را بر می داریم و کمی نمک می ریزیم (باعث می شود سبزی را که اضافه می کنیم رنگش کم تر تغییر کند) و سپس سبزی آشی که از قبل آماده کرده ایم (شامل تره، جعفری و شوید که به طور یکسان در آش استفاده می شود) را به آش می افزاییم و مواد را مخلوط می کنیم و همچنان درب قابلمه را نمی گذاریم چون در رنگ سبزی تاثیر دارد و آن را کدر می کند.
تا پخت سبزی آش ما، آب زیادی در آش نمی بینیم چون تبخیر می شود و قصد داریم دوغ اضافه کنیم؛ پس نیاز به داشتن آب نیست.
پس از پخت سبزی آش، دوغ را کم کم اضافه می کنیم و مداوم می زنیم تا کاملا مواد مخلوط شوند (اگر دوغ محلی در دسترس شما نیست می توانید از دوغ گازدار پاستوریزه استفاده کنید).
درب قابلمه را به هیچ عنوان نمی گذاریم چون ممکن است باعث بریدن دوغ شود.
پس از گذشت ۱۵ دقیقه که دوغ را اضافه کردیم فلفل و نمک آش را می چشیم و اگر نیاز بود مجددا می افزاییم.
سیر ها را پوست می گیریم و می شوییم و نگینی ریز ریز خرد می کنیم و در زمان سرو آش دوغ به آن اضافه می کنیم.
حتما در کنار این آش یک نوشیدنی شیرین نیز نوش جان کنید تا سیر و دوغ موجود در آن باعث افت فشار خون شما نشود.
نوش جان.